Aan de slag met de groep

Weten wanneer de inhoud voorrang krijgt en wanneer er geschakeld moet worden naar proces of relaties. Weten welke werkvormen energie én resultaat opleveren. Weten hoe je “het gedoe” op en vervolgens van tafel krijgt. Inzichten en vaardigheden die je nodig hebt om groepen in beweging te krijgen. Deze 3 daagse training geeft je de handvatten om gericht en doortastend aan de slag te gaan met de groep.

Aan de slag met de groep

Voor:  Facilitators, Trainers, Adviseurs en Coaches die een groep willen helpen gezamenlijk mooie resultaten te bereiken.

Resultaat: Concrete handvaten om groepsprocessen te begeleiden

Investering: 3 dagen training, 995,- euro inclusief Teampatronenset.

Data: 5, 7 en 12 november 2019

Locatie: Omgeving Nijmegen

Tijdstip: 9.00 u – 17.00 

Aan de slag met de groep

Programma:

Dag 1: Teampatronen

Een team stimuleren om samen mooie resultaten neer te zetten vraagt om een combinatie van procesbegeleiding en uitgekiende werkvormen. Samen zorgen ze ervoor dat je team een gezonde ontwikkeling doormaakt en dus goede resultaten kan behalen.

Op dag 1 starten we met de vraag wat verschillende teampatronen betekenen voor de procesbegeleiding. Wat is op welk moment nodig en hoe herken je dat? Wanneer moet je als facilitator even op je handen gaan zitten? We maken kennis met diverse interactieve werkvormen die teams ondersteunen bij hun ontwikkeling. Vanaf het eerste moment is de training gericht op zelf doen en ervaren. We gebruiken elkaar om te oefen in het begeleiden van groepsprocessen. Iedereen die dat wil kan dus al op dag 1 in het diepe springen en met een groep aan de slag.

Dag 2: Team in actie

Het team staat, we zijn het eens over het doel, nu nog concrete resultaten neerzetten. Hoe zorg je dat iedereen bijdraagt en dat iedereen gezien en gehoord wordt? Hoe kom je van een veelheid aan ideeën naar een gezamenlijk gedragen besluit? 

Dag 2 staat in het teken van creatieve processen. Dat wat nodig is om samen tot concrete resultaten te komen. De eerste stap is een gezamenlijke definitie van de vraag, het probleem of het beoogde resultaat. Dan volgt de ideeën fase. Als we alle input geordend hebben kunnen we komen tot scherpe keuzes. Je leert dit proces te faciliteren en te begeleiden met diverse werkvormen. Natuurlijk staan we ook stil bij de cruciale factor in dit proces: communicatie. Aan het einde van de dag heb je voldoende handvatten om dit soort groepsprocessen in te richten en te begeleiden.

Dag 3: Van drama naar droomteam

Soms loopt een team vast. In plaats van resultaten zijn er conflicten. Openlijk of verborgen. Betrokkenheid en eigenaarschap nemen af. Energie en vertrouwen lijken ver weg. Wat is er aan de hand? En belangrijker, wat kun je hier als facilitator nog doen?

We duiken in het drama dat soms ook eigen is aan het teamproces. Al die situaties waar het team liever niet in wil zijn, of waar jij als begeleider van wakker ligt. We duiden lastige teampatronen en geven instrumenten en tips om het gedoe op tafel te krijgen en op te lossen. We zorgen dat je als begeleider stevig in je schoenen kunt staan, wat er ook gebeurt. Dat kun je meteen (laten) zien aan het einde van de dag, als we de oogst binnenhalen na 3 dagen training. Aan de slag met de groep? Met plezier en vol vertrouwen!

Bijzonderheden: groepsgrootte min 6 en maximaal 16 deelnemers (bij 8 of meer deelnemers werken we met twee trainers).